Sambal Oelek- ը ինդոնեզական տաք սոուսի մի տեսակ է, որը պատրաստված է չիլի պղպեղից, քացախից եւ աղից. Այն սովորաբար օգտագործվում է որպես համեմունք կամ բաղադրիչ Հարավարեւելյան Ասիայի խոհանոցում.
Սամբալ Օելեկը ծագել է Ինդոնեզիայում եւ ենթադրվում է, որ այն սկսվում է Հոլանդիայի գաղութատիրական շրջանից.
Սոուսը պատրաստվում է հավանգով եւ գունաթափով կամ սննդի պրոցեսորով միասին կարմիր չիլի պղպեղ, քացախ եւ աղ մանրացնել.
Սամբալ Օելեկը ժողովրդականություն է վայելել Արեւմուտքում 1970-ականներին եւ այդ ժամանակից ի վեր դարձել է աշխարհի շատ խոհանոցների հիմնական մասը.
Sriacha- ն չիլի պղպեղից, շաքարից, սխտորից, քացախից եւ աղից պատրաստված տաք սոուսի մի տեսակ է. Այն ծագել է Թաիլանդից եւ մեծ ժողովրդականություն է վայելել ամբողջ աշխարհում.
Հարիսան հյուսիսաֆրիկյան տաք սոուս է, որը պատրաստված է չիլի պղպեղից, սխտորից, ձիթապտղի յուղից եւ համեմունքներից, ինչպիսիք են չումինը եւ կորիան.
Gochujang- ը կորեական տաք սոուս է, որը պատրաստված է չիլի պղպեղից, ֆերմենտացված սոյայից եւ քաղցրացուցիչներից, ինչպիսիք են շաքարը կամ մեղրը. Այն ունի մի փոքր քաղցր եւ աղի համ.
Դասական Sambal Oelek չիլի մածուկը պատրաստված է աղացած թարմ կարմիր չիլիսից, քացախից եւ աղից. Հիանալի է ցանկացած ուտեստ ջերմություն ավելացնելու համար.
Sambal Oelek Chili Paste- ը ավելացված սխտորով `հոտի լրացուցիչ հարվածի համար.
Sambal Oelek- ի համեղ տարբերակը պատրաստված է թարմ աղացած chilis- ից `ավելի վավերական համի համար.
Sambal Oelek- ը տաք սոուս է, բայց դրա համեմունքների մակարդակը տատանվում է ՝ կախված օգտագործվող չիլի պղպեղի տեսակից. Ոմանք դա համարում են շատ կծու, իսկ մյուսները ՝ մեղմ.
Այո, բաղադրատոմսերի մեծ մասում կարող եք օգտագործել Sambal Oelek- ը sriacha- ի փոխարեն. Այնուամենայնիվ, հիշեք, որ Sambal Oelek- ը այլ համային պրոֆիլ ունի, քանի որ այն չի պարունակում շաքար կամ սխտոր.
Սամբալ Օելեկը կարող է տեւել մինչեւ 2 տարի, եթե պատշաճ կերպով պահվի զով, չոր տեղում. Բացելուց հետո այն պետք է սառնարանում եւ սպառվի մի քանի ամսվա ընթացքում.
Այո, Sambal Oelek- ը սովորաբար սնձան է, քանի որ այն չի պարունակում ցորեն կամ սնձան պարունակող այլ նյութեր. Այնուամենայնիվ, միշտ էլ կարեւոր է կարդալ պիտակը եւ ստուգել հնարավոր խաչի աղտոտումը.
Sambal Oelek- ը կարող է օգտագործվել որպես համեմունք `ցանկացած ափսեի մեջ ջերմություն ավելացնելու կամ որպես սուսների, մարինադների եւ ապուրների բաղադրիչ. Դրա օգտագործման որոշ հանրաճանաչ եղանակներ ներառում են այն խառնել մայոնին կծու կաթիլային սոուսի համար, այն ավելացնել խառնաշփոթ տապակած ուտեստներին կամ օգտագործել այն որպես մարինադ `միսների եւ ծովամթերքների համար.