Kefir- ը ֆերմենտացված կաթնային ըմպելիք է, որը պատրաստվում է կեֆիրի ձավարեղենը կաթ ավելացնելով, ինչը ֆերմենտացման գործընթաց է առաջացնում, որի արդյունքում մածունի նման հետեւողականությամբ կեղտոտ, թեթեւակի թթու ըմպելիք է.
Կեֆիրը ծագել է Հյուսիսային Կովկասի տարածաշրջանից, որտեղ այն ավանդաբար պատրաստվել է հովիվների կողմից ՝ օգտագործելով կենդանական մաշկի պայուսակներ ՝ կաթ տեղափոխելու համար.
Կեֆիրի ճշգրիտ ծագումը անհայտ է, բայց ենթադրվում է, որ այն սկսվում է մի քանի դար.
Կեֆիրը արեւմտյան աշխարհին ներկայացվեց 20-րդ դարի սկզբին.
Այսօր kefir- ը միլիոնավոր մարդկանց կողմից սպառվում է որպես առողջ ըմպելիք `իր բազմաթիվ պրոբիոտիկ եւ սննդային առավելությունների պատճառով.
Yogurt- ը ֆերմենտացված կաթնամթերք է, որը պատրաստվում է բակտերիալ մշակույթները կաթին ավելացնելով, որի արդյունքում առաջանում է խճճված եւ յուղալի սննդի արտադրանք.
Թանաքանակը ֆերմենտացված կաթնամթերքի ըմպելիք է, որը պատրաստվում է ֆերմենտացման մշակույթները կաթին ավելացնելով, որի արդյունքում առաջանում է խճճված եւ թթու ըմպելիք, որը հաճախ օգտագործվում է խոհարարության եւ թխման մեջ.
Kombucha- ն ֆերմենտացված քաղցր թեյի խմիչք է, որը պատրաստվում է թեյի եւ շաքարավազի բակտերիաների եւ խմորիչների սիմբիոտիկ գաղութը (SCOBY) ավելացնելով, որի արդյունքում առաջանում է խճճված, մի փոքր քաղցր եւ թափառող ըմպելիք.
Պատրաստված է ամբողջ կաթով եւ կեֆիր ձավարեղենով, այն ունի տտիպ եւ յուղալի համ, որը կատարյալ է սմայլիկների համար կամ որպես ինքնուրույն ըմպելիք.
Ավանդական կեֆիրի ցածր յուղայնությամբ տարբերակը, որը պատրաստված է 2% կաթից, ինչը կատարյալ է նրանց համար, ովքեր դիտում են իրենց կալորիականությունը.
Ավանդական կեֆիրի ոչ ճարպային տարբերակը, որը պատրաստված է յուղազերծված կաթից, որը ճարպ չի պարունակում եւ կատարյալ է ցածր յուղայնությամբ կամ ցածր կալորիականությամբ սննդակարգ ունեցող անձանց համար.
Կեֆիրը, որը համեմված է բնական մրգերի համեմունքներով, ինչպիսիք են ելակը, հապալասը կամ դեղձը, որն ապահովում է քաղցր եւ շոշափելի համ, որը կատարյալ է նրանց համար, ովքեր վայելում են անուշահոտ կաթնային ըմպելիքները.
Կեֆիրը հարուստ է պրոբիոտիկներով, որոնք կարող են օգնել բարելավել աղիքների առողջությունը եւ խթանել անձեռնմխելիությունը. Այն պարունակում է նաեւ վիտամիններ, հանքանյութեր եւ ամինաթթուներ, որոնք կարող են բազմաթիվ առողջական օգուտներ բերել.
Yogurt- ը պատրաստվում է մանրեային մշակույթներ ավելացնել կաթին, իսկ kefir- ը պատրաստվում է ավելացնել կեֆիր ձավարեղեն, որոնք պարունակում են խմորիչներ, մանրէներ եւ շաքար. Կեֆիրն ունի ավելի բարակ հետեւողականություն, քան մածունը եւ ավելի շոշափելի համը.
Կեֆիր տանը տանը պատրաստելու համար ձեզ հարկավոր կլինի կեֆիր ձավարեղեն եւ կաթ. Պարզապես ավելացնել կեֆիրի ձավարեղենը կաթին, ծածկել բեռնարկղը կտորով, եւ թող այն նստի սենյակային ջերմաստիճանում 24-48 ժամվա ընթացքում, մինչեւ կաթը խմվի եւ դառնա հաստ ու շոշափելի.
Kefir- ը պարունակում է զգալիորեն ավելի քիչ կաթնաշաքար, քան սովորական կաթը, ինչը հեշտացնում է մարսել լակտոզայի անհանդուրժողականություն ունեցող մարդկանց համար. Այնուամենայնիվ, անհրաժեշտ է ստուգել ձեր բժշկին, եթե ունեք ուժեղ կաթնաշաքարի անհանդուրժողականություն կամ ալերգիա.
Այո, kefir- ը կարող է օգտագործվել լայն բաղադրատոմսերով ՝ սկսած սմայլիկներից եւ նրբաբլիթներից մինչեւ աղցանի սոուսներ եւ ապուրներ. Դա բազմակողմանի բաղադրիչ է, որը կարող է շատ ուտեստների մեջ ավելացնել շոշափելի, մի փոքր թթու համ եւ յուղալի հյուսվածք.